Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Firma > Czy kawa to dobry biznes? Wywiad z Danielem Ćwikłą z Biłgoraja

Czy kawa to dobry biznes? Wywiad z Danielem Ćwikłą z Biłgoraja

MP: Dzień dobry Panie Danielu,dziękuję za poświęcony czas i udzielenie nam wywiadu. Prowadzi Pan na co dzień własną firmę, można powiedzieć biznes rodzinny. Ja zawsze się cieszę, kiedy polskie firmy odnoszą sukcesy. Skąd pomysł na taki biznes? Domyślam się, że chyba niełatwy.

DĆ: Na taki biznes złożył się przypadek, ponieważ otworzyliśmy w 2009 roku kawiarnię w centrum Lublina i wiedzieliśmy tylko, że musimy sprzedawać dobre (poprawnie zaparzone) espresso, ponieważ rynek kawowy się w Polsce rozwija i ludzie szukają dobrej kawy. Wtedy raczej myśleliśmy, że będziemy mieli w przyszłości kilka kawiarni, a nie do końca wiedzieliśmy na czym polega palenie kawy i z czym się to je 🙂 Po kilku miesiącach zaczęliśmy sprowadzać kawę od polskiej palarni kawy i już wtedy zaczęło nam świtać, że to może być dobry biznes, ponieważ przychodziło do nas do kawiarni mnóstwo restauratorów oraz menedżerów lokali i chcieli mieć tak dobrą kawę jak nasza u siebie w lokalach. Po jakimś czasie rozstałem się ze wspólnikami i sprzedaliśmy kawiarnię. Wtedy już wiedziałem, że na 100% chce mieć swoją palarnię kawy. I tak się to potoczyło, że rozwijamy się coraz bardziej z miesiąca na miesiąc. Jest to biznes, w którym nie ma kompromisu aby zachować najwyższą jakość. Jeśli ktoś chce to robić świadomie dobrze, to każdy detal jest ważny, ponieważ jest to zakład produkcyjny…

MP: Czy z małego miasta na Zamojszczyźnie trudno się przebić?

DĆ: Zakład w Biłgoraju ma swoje plusy i minusy, my się skoncentrowaliśmy na plusach i je wykorzystujemy w 100%. Budynki są tam tańsze w zakupie, w palarni pracują teraz moi rodzice, więc dla firmy jest to olbrzymie ułatwienie. Krótko mówiąc utrzymanie palarni w Biłgoraju, a w Warszawie jest inne:-) Biuro jednak i cała nasza ekipa znajdują się w Lublinie i tu już jest o wiele łatwiej. Klientów mamy w całej Polsce.3. Co by Pan doradził młodym ludziom próbującym założyć swój własny biznes?

MP: Co by Pan doradził młodym ludziom próbującym założyć swój własny biznes?

DĆ: Najważniejsze to się nie bać. Ja podchodziłem z takiego założenia, że jak biznes nie wyjdzie to jestem młody i wyjadę za granicę i odrobię straty. Ale w dzisiejszych czasach, żeby prowadzić dobrze biznes trzeba być bardziej kreatywnym niż kiedyś, rynki się zmieniają i trzeba obserwować cały czas trendy jakie są. My pracujemy dużo i bardzo nam zależy żeby nasza palarnia za kilka lat była najbardziej rozpoznawalną Marką w Polsce. Jest to na pewno realne ale wymaga to dużo kreatywnego myślenia. Są również dotacje w Urzędach pracy, my z takich dotacji korzystamy cały czas, ponieważ lepiej otrzymać 20 tys zł nie nie 🙂 Często też słyszę, że ktoś chciałby coś otworzyć, ale wszystko już jest. Ale przecież chodzi o to, żeby otworzyć to co już jest tylko robić to lepiej niż konkurencja = gwarantowany sukces.

MP: W jakiej temperaturze wypala się kawę?

DĆ: Często słyszę to pytanie, aczkolwiek chciałbym nadmienić, iż na smak kawy składa się wiele innych czynników, na przykład rodzaj energii w danym momencie, którą kawa otrzymuje. Ogólnie rzecz biorąc kawa palona jest od 110 stopni do 220…

MP: W wielu kawiarniach i restauracjach do kawy podawana jest woda. O co chodzi? Dlaczego należy popijać kawę wodą?

DĆ: Woda jest podawana do espresso aczkolwiek nie jest to przymus. Mówi się, że woda jest podawana aby uzupełnić związki mineralne, które wypłukuje kawa i aby opłukać kubki smakowe w celu wyczucia lepszego smaku.

MP: Którą kawę bardziej Pan poleci, zieloną czy tradycyjną? A może są jakieś inne godne polecenia?

DĆ: Moją ulubioną kawą jest kawa z Peru z na dzień dzisiejszy. Bardzo wysoka słodycz oraz wyczuwalne czerwone owoce. Smak kawy oczywiście zależy od palenia. My naszą kawę z Peru palimy tak, aby była wysoka gęstość oraz słodycz. My osobiście pijemy tylko kawy czarne ale zawsze powtarzam, że dobrej kawie to ani trochę mleka, ani cukru nie zaszkodzi.

MP: Bardzo dziękuję za poświęcony czas i życzę dalszych sukcesów.

DĆ: Dziękuję uprzejmie i pozdrawiam Waszych czytelników.

Strona internetowa firmy Kaffe 2009 – http://www.kaffe2009.pl/

Wywiad przeprowadził: Mariusz Paszko

Zapisz

Zapisz

Mariusz Paszko
Redaktor Naczelny - wywiady, gospodarka, wiedza, technologie, współpraca medialna i partnerska.

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W górę