Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Dieta > BEZCENNE JAGODY GOJI

BEZCENNE JAGODY GOJI

Jagody Goji cieszą się ostatnio wielkim zainteresowaniem wśród zwolenników zdrowego odżywiania. Goji to spopularyzowana nazwa owoców kolcowoju chińskiego (Lycium chinense). Występuje w południowo-wschodniej Europie i Azji. Owoce te, używane są od bardzo dawna w medycynie chińskiej, a ich cudowne właściwości sprawiają, że stanowią składnik niemal każdego chińskiego ziołowego specyfiku. Co roku podczas kilkudniowego festiwalu Chińczycy oddają hołd właśnie tej roślinie.

Na polskim rynku dostępne są przeważnie suszone owoce goji, które mimo tego zawierają wiele cennych substancji, m.in. witaminę C, która znacznie wzmacnia odporność organizmu, żelazo, selen, cynk jak również witaminy z grupy B. Żelazo pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu hemoglobiny we krwi. Owoce goji zawierają spore ilości beta-karotenu, a także zeaksantynę i luteinę, korzystnie działające na wzrok. Ponad to mają one dużo błonnika, usprawniającego pracę układu trawiennego. Warto po nie sięgać w przypadku kłopotów z zaparciami i podczas stosowania diet odchudzających. Dla jelit bezcenne są zawarte w owocach polisacharydy. Poza wyżej wymienionymi jagody goji to cenne źródło białka, w skład którego wchodzi aż 18 aminokwasów. Oprócz tego zawierają one węglowodany i tłuszcze, w tym znajduje się 5 nienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega-6, odpowiedzialnych przede wszystkim za wytwarzanie hormonów oraz efektywną i prawidłową pracę mózgu, czy układu nerwowego.

Skład jagód goji działa antyoksydacyjnie, dzięki nim powstają nowe komórki organizmu, a stare ulegają regeneracji. DNA jest mniej podatne na uszkodzenia wywołane przez wolne rodniki, a proces starzenia u osób regularnie sięgających po te drobne czerwone owoce, postępuje wolniej. Nazywamy je owocami długowieczności. Niektórzy entuzjaści twierdzą zgodnie, że ich bezcenne walory zdrowotne pomagają w regeneracji nerek oraz wątroby, łagodzą dolegliwości ze strony układu oddechowego, jak również wspierają procesy leczenia niepłodności. Badania przeprowadzone na zwierzętach dowiodły, że owoce goji mają właściwości obniżające ciśnienie i stężenie cukru we krwi.

W celu uzyskania pożądanego efektu zaleca się regularne spożywanie suszonych jagód goji w ilości od 5 do 15 gram dziennie. Przeciwwskazaniem do spożywania owoców goji jest zakrzepica żył głębokich, cukrzyca, nadciśnienie, czy wtórny zawał serca. Jagody goji można dodawać do sałatek, zup, jogurtów, kompotów, musli, ciast i deserów. Można je stosować jako składnik wina owocowego wytwarzanego domowym sposobem.

Portal Ludzi Sztuki
Aldona Rogulska
Redaktor merytoryczny, dziennikarka, publicystka, pisarka, poetka.
http://www.strefawolnejprasy.pl

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W górę