Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Dieta > Jak skutecznie podkręcić metabolizm organizmu

Jak skutecznie podkręcić metabolizm organizmu

Najlepszym sposobem na pozbycie się zbędnych kilogramów jest zmniejszenie objętości spożywanych posiłków oraz zwiększenie aktywności fizycznej. W walce z nadwagą pomocne są nie tylko farmaceutyki dostępne w aptekach, ale przede wszystkim niektóre potrawy, przyprawy i zioła.

Przerwa pomiędzy ćwiczeniami powinna wynosić nie mniej niż 20 godzin. Umiarkowany wysiłek fizyczny najlepiej przyśpiesza krążenie krwi, jak również pobudza komórki organizmu do efektywniejszej pracy. Średnio intensywny wysiłek musi trwać co najmniej 30 minut. Pierwsze 20 to czas, poprzedzający właściwe spalanie zasobów energetycznych zgromadzonych w tkankach.

Ostre przyprawy zwłaszcza czarny pieprz, który jest źródłem piperyny, a także papryczka chili, która zawiera kapsaicynę mającą liczne właściwości lecznicze, antyoksydacyjne i przeciwdrobnoustrojowe mogą przyspieszyć przemianę materii nawet o 10 proc. To bardzo dużo. Potrawy z sosem przyprawionym ostrą papryką oraz kanapki posmarowane musztardą, pozwalają na zjedzenie dodatkowo kawałka czekolady lub małego wafelka. Podobne właściwości odchudzające ma imbir. Nie tylko wspomaga przemianę materii, ale też rozgrzewa organizm i chroni go przed uczuciem zimna w czasie stosowania diety o obniżonej kaloryczności posiłków.

Jednym ze składników imbiru jest gingerol, przyśpieszający spalanie tłuszczu zmagazynowanego na brzuchu i w organach wewnętrznych. Spożywanie potraw doprawionych imbirem jest o wiele skuteczniejsze od łykanie tabletek. Wśród poprawiających przemianę materii znajduje się garcinia cambogia, niewielki żółty owoc, wchodzący w skład przyprawy curry, charakterystycznej dla kuchni indyjskiej. Badania naukowe dowodzą, że jeden ze składników tej rośliny, kwas hydroksycytrynowy (HCA) skutecznie zwalcza nadmiar tkanki tłuszczowej, działając na ośrodek głodu w mózgu i powodując zmniejszenie apetytu.

Niektóre rodzaje tłuszczów, np. te, zawarte w rybach, sprzyjają prawidłowemu działaniu układu krwionośnego i poprawiają metabolizm. Jest to zaleta kwasów tłuszczowych z rodziny omega. Tłuszcze zawarte w rybach takich jak: dziki łosoś, halibut, tuńczyk, sardynka, czy śledź oraz niektóre rośliny np.: siemię lniane, awokado pobudzają enzymy pomocne w redukcji złogów tłuszczu w tkankach podskórnych i naczyniach krwionośnych. Tłuszcze nazywane omega 3, 6 i 9 działają również na układ nerwowy, skórę i włosy. Spożywanie ryb oraz sałatek z awokado, zadba o naszą sylwetkę, opóźni procesy starzenia, a także wzmocni włosy.

W odpowiednio skomponowanej diecie powinno znaleźć się chude mięso i nabiał. Białko wzmaga produkcję hormonu wzrostu, a co za tym idzie zwiększa zapotrzebowanie organizmu na energię aż o 15 procent. Dietę białkową można jednak stosować nie dłużej niż miesiąc. Najlepsza będzie więc dieta białkowo-jarzynowa, którą można stosować przez dłuższy czas bez szkody dla zdrowia.

Skutecznym środkiem odchudzającym jest kwas chlebowy, zawierający drożdże i chleb razowy. To najbogatsze źródło witaminy B6 (pirydoksyny). Działa ona pobudzająco na energię komórek tłuszczowych. Jest istotnym składnikiem koenzymów potrzebnych do procesu przemiany białek, aminokwasów i tłuszczów. Witamina B6 znajduje się w awokado, otrębach, soi, a także w mące z pełnego przemiału.

W utrzymaniu prawidłowej wagi ciała pomaga nam jod, pierwiastek niezbędny do syntezy tyroksyny, hormonu produkowanego przez tarczycę. Jego niedobór spowalnia przemianę materii. Jod występuje w rzeżusze, rybach morskich i suszonych glonach.

Ogromne zalety posiada też zimna woda mineralna. Nie tylko wspomaga ona odchudzanie, ale również stymuluje organizm do produkcji energii potrzebnej do ogrzania naszego ciała. Należy podkreślić, że najskuteczniejszym sposobem na osiągnięcie zamierzonych efektów jest przede wszystkim konsekwencja i systematyczność.

Aldona Rogulska
Redaktor merytoryczny, dziennikarka, publicystka, pisarka, poetka.
http://www.strefawolnejprasy.pl

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

W górę