Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Dom > Wyciskarka czy sokowirówka – co warto kupić?

Wyciskarka czy sokowirówka – co warto kupić?

Przygotowywanie wyśmienitych soków oraz innych pyszności z owoców czy warzyw możliwe jest na kilka sposobów. Dwa główne urządzenia, które są w tym pomocne, to wyciskarka oraz sokowirówka. Czym różnią się pomiędzy sobą? Co warto kupić?

Głównym zadaniem sokowirówek i wyciskarek jest wyciskanie soków. Jednak to, jak odbywa się sam proces ich produkcji, jest dla tych dwóch urządzeń odmienne. W rezultacie także efekt jest inny.

Jak działa sokowirówka?

W sokowirówkach produkty są rozdrabniane przez obracające się z dużą prędkością ostrza, a potem poddawane są sile odśrodkowej, co powoduje wyciśnięcie z nich soku. Taki przebieg procesu oznacza jednak, że sok ulega częściowemu utlenieniu, czyli ma mniej substancji odżywczych.

Zalety sokowirówek:

  • szybki czas wyciskania soku
  • niska cena zakupu

Wady sokowirówek:

  • utlenienie soku, co zmniejsza jego wartość odżywczą
  • szybka utrata świeżości przez sok – ulega on rozwarstwieniu się
  • nie sprawdza się w przypadku warzyw zielonych liściastych, ziół
  • trudne w czyszczeniu
  • głośna praca

Jak działa wyciskarka?

Wyciskarka do produkcji soków ma inną konstrukcję. W urządzeniu znajduje się jeden lub dwa ślimaki, które wywierają nacisk na produkty, które następnie przeciskane są przez sito. W przeciwieństwie do sokowirówek odciskanie soku odbywa się w niskich obrotach – stąd też nazwa, czyli wyciskarka wolnoobrotowa. W rezultacie nie dochodzi do utleniania soku i zachowuje on swoje substancje odżywcze.

Zalety wyciskarki:

  • lepszej jakości sok zawierający więcej składników odżywczych, w tym witamin, minerałów, enzymów trawiennych
  • dłuższy termin przydatności soku
  • cicha praca urządzenia
  • łatwe w czyszczeniu
  • mogą być używane dla zielonych liści, ziół
  • mogą mieć dodatkowe funkcje, na przykład produkcja mleka roślinnego, oleju, koktajli, formowanie makaronu

Wady wyciskarki:

  • wyższa cena od sokowirówki
  • dłuższy czas wyciskania
  • sok jest mniej klarowny, ponieważ zawiera drobinki owoców

Podsumowując, jeśli zależy nam na zdrowych sokach, zdecydowanie lepszym zakupem będzie wyciskarka wolnoobrotowa. Chociaż zapłacimy za nią więcej, to jednak przygotowane są nią soki będą bardziej wartościowe.

Portal Ludzi Sztuki

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W górę