Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Edukacja > Własna kuchnia, a może catering dla przedszkola?

Własna kuchnia, a może catering dla przedszkola?

Wybór przedszkola jest dla wielu rodziców trudnym zadaniem. Nic w tym dziwnego. Stajemy bowiem przed koniecznością powierzenia swojego dziecka pod opiekę zupełnie obcych, nieznanych nam osób. Oprócz kwalifikacji kadry pedagogicznej, ilości zajęć dodatkowych, pod uwagę bierzemy sposób żywienia. Catering dla przedszkola? A może własna kuchnia? Które rozwiązanie w tym zakresie okaże się lepsze dla naszej pociechy?

Odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca właściwy system żywienia oraz spożywania posiłków umożliwia dziecku prawidłowy rozwój fizyczny, psychiczny i społeczny. W okresie jego intensywnego wzrostu, dieta bazująca na cukrze i tłuszczach negatywnie wpłynie na jego dalszy wzrost, którego skutki będą odczuwalne przez wiele lat. Przedszkolak każdego dnia musi otrzymywać optymalną ilość posiłków, których walory odżywcze pokryją jego dzienne zapotrzebowanie na witaminy i składniki mineralne. Dlatego tak ważnym elementem jest przestrzeganie zdrowej, zbilansowanej diety, zarówno przez pracowników obiektu, jak również rodziców. Każda tego typu placówka ma swobodny wybór w zakresie tego, czy posiłki będą przygotowywane we własnej kuchni, czy zamawiane w roli cateringu dla przedszkola. Bez względu jednak na to, które rozwiązanie zostanie ostatecznie wybrane, w każdym przypadku zachodzi konieczność spełnienia określonych wymagań.

Gotowe posiłki

Decydując się na dowóz jedzenia od firmy zewnętrznej, zwykle możemy liczyć na obiad. Pozostały prowiant jest przygotowywany na miejscu przez pracowników placówki. Atutem cateringu dla przedszkola jest fakt, że dostajemy gotowy posiłek. Nie trzeba martwić się o sporządzenie zakupów, gotowanie, sprawdzanie wartości odżywczych itp. Za to wszystko odpowiada firma cateringowa. Otrzymywane jedzenie jest odpowiednio dopasowane do wieku smakoszy. I to nie tylko pod kątem ich konsystencji, sposobu podania, ale również zawartości witamin. Powierzając przygotowywanie posiłków znanej i renomowanej firmie, możemy mieć pewność, że przyrządzane przez nią dania pochodzą z artykułów najwyższej jakości i są zgodne z zasadami prawidłowego żywienia. W sytuacji, gdy jednym z podopiecznych jest wegetarianin lub alergik, ten fakt również warto sprawdzić u firmy cateringowej. Nie każdy usługodawca posiada w swojej ofercie posiłki eliminacyjne.

Własna kuchnia

Alternatywą dla firm oferujących catering dla przedszkola są placówki z własną kuchnią. Aby jednak możliwe było serwowanie posiłków, muszą spełnić restrykcyjne wymagania sanepidu, obejmujące m.in. procedury technologiczne, wyposażenie, wystrój czy ilość pomieszczeń. Przygotowanie takiego miejsca jest bardzo trudnym przedsięwzięciem. Nic zatem dziwnego, że wiele placówek z niego rezygnuje. I to nie tylko z uwagi na wysokie koszty, ale również ograniczenia metrażowe. Niemniej jednak, jest to rozwiązanie, które niesie również swoje zalety. Przede wszystkim jest tańsze (kiedy już zwrócą się koszta zainwestowana w remont i sprzęt) i daje pewność, że przyrządzane posiłki są zdrowe i smaczne.

Artykuł został przygotowany przez firmę Zielona Kuchnia specjalizującej się w cateringu dla przedszkoli i żłobków.

Zapisz

Zapisz

Portal Ludzi Sztuki

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W górę