Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Dieta > Tłuszcz w walce z chorobami serca

Tłuszcz w walce z chorobami serca

Oleje roślinne wspomagają pracę układu pokarmowego i oddechowego, ale mogą też pomóc w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Nasycone kwasy tłuszczowe są zwykle, obok soli, pierwszym elementem, który eliminujemy z diety, chcąc dbać o zdrowie. Promotor i coach zdrowia Ilona Stępniak przypomina, że według WHO mogą być one szkodliwe dla zdrowia. Jednak ludzkie ciało potrzebuje kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3 i omega-6 do prawidłowego funkcjonowania na poziomie komórek oraz całych układów. Substancje te znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych i tranie.

„W zależności od wykorzystanej rośliny, oleje nie tylko dostarczają do organizmu energii, ale mogą wpływać na funkcjonowanie konkretnych systemów – olej z czarnuszki wspiera pracę układu oddechowego, pomagając nawet przy tak uporczywych schorzeniach jak astma czy alergia oddechowa, olej z ostropestu wspomaga funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, a lniany, dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego, obniża ryzyko występowania miażdżycy, choroby wieńcowej i innych schorzeń układu krwionośnego” – dodaje Ilona Stępniak.

 

Tłoczone na zimno oleje nierafinowane, zarówno te dostępne w sklepach spożywczych, jak i w specjalistycznych, pomagają wyeliminować z diety nadmiar tłuszczów nasyconych. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, stanowiących według danych GUS przyczynę niemal połowy zgonów w Polsce. Najpopularniejszym olejem do jedzenia na zimno od lat pozostaje oliwa, która jednak w składzie zawiera przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-9, a nie omega-3 i -6.

 

– „Należy pamiętać, że inne rośliny oleiste – len, wiesiołek, konopie siewne, czarnuszka, ostropest, słonecznik, dynia czy sezam – również pozwalają na uzyskanie złocistego tłuszczu o unikalnych smakach i cechach. Oprócz pojedynczych olejów, na rynku dostępne są suplementy diety bazujące na mieszankach tłuszczów, na przykład oleje i mikstury spod szyldu Dr Gaja. To dobre rozwiązanie pozwalające na dostarczenie większej ilości korzystnych dla organizmów składników w jednej porcji. Dzięki unikalnej kompozycji, wspomagają pracę konkretnych układów. Mikstura Cardio, zawierająca olej lniany, dyniowy, z wiesiołka i ostropestu zapobiega odkładaniu się nadmiaru „złego” cholesterolu, a staranna selekcja roślin potrzebnych do przygotowania suplementu gwarantuje smak i prozdrowotne właściwości produktu.”

Artykuł powstał we współpracy z firmą Propharma Sp. z o.o.

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W górę