Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Dieta > Tłuszcz w walce z chorobami serca

Tłuszcz w walce z chorobami serca

Oleje roślinne wspomagają pracę układu pokarmowego i oddechowego, ale mogą też pomóc w walce z nadciśnieniem, miażdżycą i zmniejszyć prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory.

Nasycone kwasy tłuszczowe są zwykle, obok soli, pierwszym elementem, który eliminujemy z diety, chcąc dbać o zdrowie. Promotor i coach zdrowia Ilona Stępniak przypomina, że według WHO mogą być one szkodliwe dla zdrowia. Jednak ludzkie ciało potrzebuje kwasów tłuszczowych, szczególnie omega-3 i omega-6 do prawidłowego funkcjonowania na poziomie komórek oraz całych układów. Substancje te znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych i tranie.

„W zależności od wykorzystanej rośliny, oleje nie tylko dostarczają do organizmu energii, ale mogą wpływać na funkcjonowanie konkretnych systemów – olej z czarnuszki wspiera pracę układu oddechowego, pomagając nawet przy tak uporczywych schorzeniach jak astma czy alergia oddechowa, olej z ostropestu wspomaga funkcjonowanie wątroby i woreczka żółciowego, a lniany, dzięki wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego, obniża ryzyko występowania miażdżycy, choroby wieńcowej i innych schorzeń układu krwionośnego” – dodaje Ilona Stępniak.

 

Tłoczone na zimno oleje nierafinowane, zarówno te dostępne w sklepach spożywczych, jak i w specjalistycznych, pomagają wyeliminować z diety nadmiar tłuszczów nasyconych. Zastąpienie w diecie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi obniża poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju chorób układu krążenia, stanowiących według danych GUS przyczynę niemal połowy zgonów w Polsce. Najpopularniejszym olejem do jedzenia na zimno od lat pozostaje oliwa, która jednak w składzie zawiera przede wszystkim jednonienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-9, a nie omega-3 i -6.

 

– „Należy pamiętać, że inne rośliny oleiste – len, wiesiołek, konopie siewne, czarnuszka, ostropest, słonecznik, dynia czy sezam – również pozwalają na uzyskanie złocistego tłuszczu o unikalnych smakach i cechach. Oprócz pojedynczych olejów, na rynku dostępne są suplementy diety bazujące na mieszankach tłuszczów, na przykład oleje i mikstury spod szyldu Dr Gaja. To dobre rozwiązanie pozwalające na dostarczenie większej ilości korzystnych dla organizmów składników w jednej porcji. Dzięki unikalnej kompozycji, wspomagają pracę konkretnych układów. Mikstura Cardio, zawierająca olej lniany, dyniowy, z wiesiołka i ostropestu zapobiega odkładaniu się nadmiaru „złego” cholesterolu, a staranna selekcja roślin potrzebnych do przygotowania suplementu gwarantuje smak i prozdrowotne właściwości produktu.”

Artykuł powstał we współpracy z firmą Propharma Sp. z o.o.

Podobne

Leave a Reply

5 odpowiedzi na “Tłuszcz w walce z chorobami serca”

  1. axmabzbc,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

  2. “Because of the poor economic performance in Europe, we are facing a slowdown in global economic growth,” Kudlow said in an interview with Bloomberg Television. But unlike the White House, at the policy meeting in March, the Fed did not conclude that the global economic slowdown meant that the bank should start cutting interest rates.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W górę