Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Ekologia > NIK – raport w sprawie dodatków żywieniowych „E”

NIK – raport w sprawie dodatków żywieniowych „E”

Z raportu Najwyższej Izby Kontroli wynika, że przeciętnie każdy z nas spożywa ok. 2 kg rocznie tzw. dodatków żywnościowych typu „E”. Są wśród nich konserwanty, przeciwutleniacze, emulgatory, wzmacniacze smaku, barwniki, stabilizatory i jak się okazuje obecnie nie ma żadnej całościowej kontroli ani nadzoru ich stosowania w produktach spożywczych. Z kontroli przeprowadzonych przez NIK wynika, że możemy spożyć nawet 85 preparatów typ „E” w ciągu dnia.

Głównym zagrożeniem spożywania produktów z dodatkami „E” jest w naszym kraju tzw. żywność przetworzona w warunkach przemysłowych, a … Aktualnie dopuszczonych do stosowania w żywności jest ponad 330 dodatków, które w produktach spożywczych mogą pełnić 27 różnych funkcji technologicznych.”

Substancje te w normalnych warunkach nie są spożywane jako żywność i dodawane są po to, żeby zapobiegać zmianom smaku, barwy, zapachu czy wydłużyć okres przydatności do spożycia.

Głównym celem kontroli NIK było wykazanie, czy funkcjonujący system nadzoru nad stosowaniem dodatków w żywności zapewniał odpowiednią ich jakość oraz bezpieczeństwo zdrowotne konsumentów?

Z badań NIK wynika jednak, że obecny system nadzoru nad stosowaniem tych dodatków nie gwarantuje bezpiecznej produkcji żywności. Dotychczasowe Kontrole przeprowadzane przez Inspekcje Sanitarne, Inspekcję Handlową i Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych ograniczały się dotychczas tylko do wybranych substancji, głównie substancji konserwujących i barwników. Dalej raport stwierdza: Żadna z Inspekcji nie analizowała zawartości wszystkich dodatków obecnych w danej próbce żywności.

Źródło: NIK

Mariusz Paszko
Redaktor Naczelny - wywiady, historia, wiedza, technologie, polityka, Kościół

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

W górę