Wiadomości będą wysyłane raz w tygodniu, na koniec tygodnia. Adresy e-mail będą wykorzystywanie jedynie do mailingów w ramach Strefy Wolnej Prasy. Nie będą przedmiotem sprzedaży innym podmiotom.

Jesteś tutaj:
Home > Dieta > IMBIR – PRZYJACIEL ZDROWEJ KUCHNI

IMBIR – PRZYJACIEL ZDROWEJ KUCHNI

O cudownych właściwościach imbiru czytamy w rozmaitych artykułach. Jego wyjątkowość potwierdza się na wielu płaszczyznach. Nie tylko dodaje on potrawom charakterystycznego oryginalnego smaku, ale również posiada wiele cennych zalet. Wśród nich min. antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciw-pasożytnicze oraz przeciw-utleniające.

Dzięki licznym badaniom korzenia imbiru dowiadujemy się, że jest on skuteczniejszy od wielu leków blokujących kwas solny, a więc pomaga w walce ze zgagą. Zawiera sporą dawkę bioaktywnych związków wspierających zdrowie każdego organizmu. Korzeń świeżego imbiru skutecznie odkwasza go. Dla kobiet będących w ciąży jest zbawiennym środkiem przeciwwymiotnym, który zmniejsza mdłości, podobnie dzieje się w przypadku choroby lokomocyjnej, czy morskiej. Imbir wspaniale radzi sobie z niestrawnością i jest przy tym bardzo bezpieczny. Ta bylina z rodziny imbirowatych działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Badania naukowe potwierdzają jego skuteczność przy zwalczaniu bólu, w tym zwyrodnieniowego bólu kolan, czy bólu menstruacyjnego i stawiają go w jednej linii obok znanego leku jakim jest ibuprom.

Imbir obniża też poziom cukru we krwi. Jest więc znakomitym środkiem dla wszystkich osób dotkniętych cukrzycą typu 2. Naukowcy informują, że dzięki spożywaniu imbiru, nawet w postaci sproszkowanej wskaźnik HbA1c (hemoglobina glikowana) można obniżyć aż o 10%. Korzeń imbiru dzięki działaniu antyoksydantów walczących z wolnymi rodnikami pomaga w niszczeniu komórek rakowych i może zapobiegać powstawaniu chorób nowotworowych m.in. piersi, jajnika, prostaty i jelita. Kolejne badania naukowców z Uniwersytetu w Michigan mówią o cudownych właściwościach sproszkowanego imbiru, który obniża odporność komórek rakowych na chemioterapię.

Poza wyżej wymienionymi korzenia imbiru można używać jako środka wspomagającego leczenie przeziębienia i kataru. Zawarte w nim związki chemiczne wspomagają odporność, a także przyspieszają powrót do zdrowia. Imbir oczyszcza mikrokrążenie, a w tym zatoki, rozgrzewa i działa napotnie. Dodatkową jego zaletą jest łatwa przyswajalność w stosunku do różnych leków przeciwgrypowych i przeciw przeziębieniom.

Wśród zalet imbiru znajduje się również zdolność leczenia wrzodów żołądka. Pomaga on przyspieszyć metabolizm, przez co zalecany jest podczas wszelkich diet odchudzających. Bierze też udział w spalaniu tłuszczu, a poza tym sprzyja wytwarzaniu ciepła w organizmie stymulując układ metaboliczny.

Korzystne działanie imbiru zauważamy w redukcji bólu mięśni po zbyt intensywnych, męczących ćwiczeniach. Bylina ta zawiera mangan i obniża zły cholesterol. Najlepiej spożywać świeży korzeń imbiru, dodając go do zup, herbaty, ciepłej wody, a także napojów, czy soków. Jest świetnym składnikiem sosów orientalnych podawanych do mięs. Można go stosować również jako dodatek do ciast i deserów. Każdy, kto preferuje zdrowy i higieniczny tryb życia powinien mieć w swojej kuchni miejsce na imbir zarówno świeży jak i w postaci sproszkowanej.

Aldona Rogulska
Redaktor merytoryczny, dziennikarka, publicystka, pisarka, poetka.
http://www.strefawolnejprasy.pl

Podobne

Leave a Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W górę